ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Нано/биотероризъм

Автор: Александър Трифонов дата: 01/06/2010 (Брой 3 2010г.) от 49 до 54 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад, изнесен на научната конференция „Стопанското разузнаване като част от бизнес културата на 21 век”, организирана от Балканския форум по сигурността, Центъра за изучаване на рисковете и сигурността към НБУ, Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Института по публична администрация на сигурността, Академията на МВР, Асоциацията на разузнавачите от запаса (АРЗ).

Нанотехнологиите са предизвикателството на ХХ век. За развитието на нанотехнологиите се предоставят значителни средства. В рамките на 6 и 7 Рамкова програма за (2003-2006 г.) Европа е инвестирала 1,3 млрд. евро в тази област. Нанобиотехнологията  се развива в три направления: нанобиотехнологии на живите системи; „полусинтетични нанобиотехнологии”; „синтетични нанобиотехнологии”.

Авторът отбелязва, че възниква и нова наука – нанотоксилогията. Тя се занимава с изучаване токсичността на наноматериалите, дори от инертни съединения. Днес се произвеждат около 2000 наноматериали, но нито един не е изучен (официално) детайлно по отношение на неговата токсичност. Докато потенциалните възможности за противодействие на конвенционалното, ядреното и химическото оръжие са добре проучени, при биологическите агенти ситуацията е коренно различна. Нанотехнологиите имат блестящо военно бъдеще. Днес са известни около шест направления в този план. Всичко това дава повод на САЩ и други развити страни се опитват да оценят риска от използването и усъвършенстването на нанотехнологиите. Нарастването на заплахата от прилагането от терористи на биологическо оръжие върху гражданското население е заставило правителствата на различни държави и водещи световни организации да изготвят съответни планове за пресичане на биотерора и за намаляване на пораженията от него.

За автора

Александър Трифонов е сертифициран консултант по управление.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ