ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Казусът Афганистан

Автор: Генерал-майор (о.р.), проф., д.н. Валери Лазаров дата: 01/06/2010 (Брой 3 2010г.) от 101 до 110 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът отбелязва, че ситуацията в Афганистан става все по-сложна и непредвидима. Една победа за талибаните в страната би дала огромен тласък на джихадистите в целия свят, което ще създаде реална опасност за Пакистан, ще спомогне за интензифициране на тероризма в Индия (третата страна в света с преобладаващо мюсюлманско население), а Русия, Китай и Индонезия ще се окажат изложени на голям риск. Това изисква повече от всякога налагането на вярното решение от страна на международните организации и големите държави, както и от съседните на Афганистан страни, най-вече от Пакистан.

Посочва се, че афганистанците отбраняват страната си от гледна точка на общото посвещаване на независимостта, но не под знамето на обединено или централизирано самоуправление, поради което те са недоброжелателно настроени към външни хора, чужди на техните традиции и стереотипи. Афганистанските сили за сигурност се изграждат трудно и бавно. За много от постъпващите в тях водещо начало остава племенната принадлежност.

За автора

Доцент по теория на разузнаването. Доктор на науките по специалността военно-политически проблеми на сигурността. Професор по професионално направление национална сигурност. От 1976 г. служи в органите на стратегическото военно разузнаване, в това число и зад граница. В периода 2002-2006 г. е началник на Разузнавателно управление на Генералния щаб. 

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ