ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Геополитическото място на Евразия в програмите на ислямистките организации в съвременна Турция

Автор: Мадина Галимзянова дата: 01/04/2010 (Брой 1-2 2010г.) от 29 до 34 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В Турция съществуват множество проислямистки организации, които преди всичко са тарики (суфистки школи), джумаати (общества или секти), политически, икономически и финансови съюзи, младежки организации, както и екстремистки организации. Те всички имат свои сфери на влияние както в родината си, така и зад граница, както своите цели и програми за тяхното постигане.

В статията става дума за може би най-известната и нашумяла секта на нурджиите или т.нар. „Джумаат Нур“.Джумаат Нур е възникнала въз основа на трудовете на Бадиуззаман Саид Нурси – богослов мислител от кюрдски произход, живял в Турция (1876-1960 г.).

На настоящия етап най-изтъкнатият последовател на идеите на Саид Нурси е един от лидерите на нурджиите ходжата Фетхуллах Гюлен. В определен период той е принуден да избяга в САЩ под заплахата със смъртно наказание от страна на военните в Турция. Сега е прехвърлил 70 години и живее в Америка.

Турските управляващи в течение на целия период от съществуването на ордена на нурджиите нееднократно променя своята оценка във връзка с неговата дейност. Сектата успява не само да оцелее, но и укрепва своята власт сред политическите кръгове на страната.

За автора

Завършила Казанския държавен университет; докторант към катедра „Нова и най-нова история” наИсторическия факултет в същия университет. Експерт в Центъра за евразийски и международни изследвания. Занимава се с изучаване на ислямистките организации в Република Турция.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ