ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Военната сигурност в проекта за стратегия за национална сигурност на Република България

Автор: Симеон Николов дата: 01/04/2010 (Брой 1-2 2010г.) от 53 до 64 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът посочва, че забавянето на приемането на Стратегия за национална сигурност доведе до отлагане във времето и на така необходимите документи, произтичащи от нея, а именно Военна стратегия, Закон за отбраната, структурирането на разузнавателните служби и съответните закони за тях и т.н. Логично е, изготвянето на Стратегията да бъде предхождано от задълбочено научно обосновано проучване относно възможните бъдещи сценарии на средата на сигурност. Стратегията трябва да бъде рамката, способна да обхване поне 2-3 от най-вероятните сценарии на развитие, по които има ясна представа. Освен това, когато се говори за мястото на военната сигурност в една Стратегия за национална сигурност не може да се пренебрегне наличието или неволното, а може би целенасочено заобикаляне на налагащите се нови дефиниции на понятията сигурност, отбрана и война и т.н.

Разглежда се и взаимовръзката между задълженията на страната, произтичащи от членството й в НАТО и тези в бъдещата Стратегия за национална сигурност, която трябва да бъде по своему българска. България може да има свой принос и в създаването на едни постоянни способности на ЕС за планиране и действия, водещи към крайната цел – Европа да е в състояние самостоятелно да предотвратява конфликти.

По-нататък авторът говори за острата необходимост от трансформация и модернизация на българските въоръжени сили, както и за ролята на разузнаването в този план.

За автора

Директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения;  заместник-министър на отбраната на Република България (2005-2008 г.)

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ