ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Икономическият стълб на сигурността – нестабилност

Автор: Проф. д-р Чавдар Николов дата: 01/04/2010 (Брой 1-2 2010г.) от 79 до 82 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Подронването устоите на държавността обективно води както към спадане на сигурността на нацията, така и към упадък на националните идеали, морала и културата на обществото като цяло. Икономиката, в частност и икономическата политика, се осмислят главно посредством повишаването на благосъстоянието и подобряване на перспективите пред цялото общество. Идеите, че това може да се случва автоматично, без ангажименти от страна на държавата, в резултат на спонтанното функциониране на пазарните сили претърпяват провал в световен мащаб, нагледно илюстриран чрез настоящата финансово-икономическа криза.

За съжаление, в България интересите на нацията продължават най-често да се подменят с интересите на група т.нар. бизнесмени, близки до всяка партия и съответно власт. Освен това, текущите характеристики на икономическата слагаема на националната ни сигурност в никакъв случай не биха могли да бъдат определени като надеждни и стабилни. По-нататък авторът разглежда възможностите и последиците за страната при въвеждането на еврото; проблеми като свиването на населението в България и емиграцията; небългарското етническо присъствие в групата на работоспособното население; корупцията сред администрацията и т.н.

За автора

Д-р по икономика;  два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски”, понастоящем е ръководител катедра “Финанси и отчетност” в същия факултет. Автор на повече от седемстотин анализа по макроикономически и макрофинансови проблеми, по международни икономически и политически отношения, както и на седем публицистични книги за българския преход.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ