ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

НАТО след Лисабонската среща – проблемите предстоят

Автор: Симеон Николов дата: 10/01/2011 (Брой 1 2011г.) от 5 до 14 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Отразява се срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон на 19/20 ноември 2010 г., която се провежда в сложна и динамична обстановка, характеризираща се с липсата на успехи в операцията в Афганистан, световната икономическа и финансова криза, натрупания голям негативен потенциал в отношенията с Русия след войната в Грузия, безрезултатен натиск върху Иран, разногласията с Турция, симптомите за намаляване на солидарността в НАТО, намаляване на обществената подкрепа в страните членки за мисиите на Алианса и други. Посочва се, че обективността изисква при всички положителни резултати от Лисабонската среща на НАТО, някои от които наистина с историческо значение и дългосрочни последствия, да се отбележи, че далеч не всички противоречия са преодолени и е добре да се прогнозира тяхното проявление и влияние в бъдеще.

Освен това, в постигнатите формулировки в документите от срещата на НАТО като Стратегическата концепция, Заключителната декларация, Споразумението за дългосрочно партньорство между НАТО и Афганистан и в изявленията на лидерите на основните сили се забелязват нюансите в отношението към постигнатото и към компромисите. Посочват се някои въпроси, които на срещата в Лисабон като че ли остават на заден план или не получават все още адекватни решения.

За автора

Директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Дългогодишен дипломат, главен експерт в администрацията на президента, заместник министър на отбраната, член на Управителния съвет на Българско дипломатическо дружество и главен редактор на издание за анализи.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ