ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Профил и цели на датската външна политика

Автор: Коре Янсон дата: 01/06/2011 (Брой 2-3 2011г.) от 29 до 34 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Статията е подготвена специално за сп. „Международни отношения” от Н.Пр. Коре Янсон, посланик на Дания в Република България.

Авторът подчертава, че датската външна политика се стреми към повишаване на международната сигурност и стабилност, осигурявайки възможно най-голям икономически прогрес и благоденствие и насърчавайки демокрацията, защитата на човешките права и доброто управление. Подчертава се, че заплахите за датската сигурност често имат далечни корени. Въпреки това, те представляват риск за Дания, съюзниците й и основните ценности на страната. Поради тази причина, приносът към международните усилия, полагани за опазване на мира е основен приоритет за Дания. Датските въоръжени сили изпълняват задачи от най-различен характер.

НАТО остава крайъгълният камък в датската политика за сигурност и отбрана и Дания участва активно в инициативите на ЕС и по-специално в Европейската политика за сигурност и отбрана.

За автора

Посланикът на Кралство Дания в Република България Н.Пр. Коре Ерхард Янсон е завършил университет в Копенхаген с магистърска степен по история и бакалавърска степен по литература. Бил е преподавател в Датската кралска академия на ВВС (1978 г.). Заемал е постове в Министерството на външните работи на Дания. Съветник в постоянното представителството на Дания към ЕК в Брюксел (1982 г.) и пълномощен министър в посолството на Дания във Вашингтон (1995 г.).

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ