ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Стратегически комплекс „ЕС–Турция“: Членството на Турция в ЕС и българската външна политика

Автор: Пламен Ралчев дата: 01/06/2011 (Брой 2-3 2011г.) от 47 до 56 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът посочва, че Турция и перспективите й за членство в ЕС придобива все по-нарастваща актуалност, че към нея има нееднозначно отношение и се водят разгорещени дискусии. В редица случаи това отношение се сблъсква с анахронизъм на атавистични представи, стереотипи, психологически комплекси и възприятия в държавите от ЕС – както в обществото, медиите, научноизследователските общности, така и в политическия елит. Има непознаване и неразбиране на турската европейска политика, нейните позиции и значение в регионален и в глобален контекст, и на значението на българо-турските отношения. Налице са митове, емоции и психологически комплекси в България спрямо присъединяването на Турция към ЕС и спрямо турската външна политика.

Авторът разглежда политическите измерения на турската действителност, единството и многообразието в съвременното турско общество и политика, ролята на военните, обществено-политическа роля и интереси на турския бизнес и т.н. Специално внимание се обръща на приемствеността, промяната и приоритетите в турската външна политика.

За автора

Главен асистент по политическа история и външна политика на европейсkите страни в Катедра „Международни отношения“, Университет за национално и световно стопанство.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ