ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Местното самоуправление в Афганистан и моделът на племенните споразумения

Автор: Станчо Димитров дата: 01/12/2011 (Брой 5-6 2011г.) от 151 до 156 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Според някои изследователи Афганистан не покрива напълно изискванията за национална държава. В своята дълга и бурна история страната е била управлявана от местни и племенни лидери. Силната и ефективна централна власт е била елиминирана при първа възможност. Населението на Афганистан не приема силната централна власт. Това е причината за множеството бунтове и преврати.

Споразуменията между племенните общности и държавата имат дълга история в източен и югоизточен Афганистан. В много части от Афганистан, традиционните институции все още остават отговорни за осигуряването на ред, стабилност и осъществяване на правосъдие. Племената и техните старейшини се стараят да си кооперират с държавата, когато е възможно, с цел да се подобри сигурността и да се намали нивото на конфликтност в района. Когато държавата се провали, традиционните структури поемат нейните функции.

Много местни споразумения за осигуряване на ред и сигурността регулирани от така наречени „племенни договори и споразумения”. Те се използват от местните представители на държавата, за да установят местни органи на държавната власт и за поддържане на ред и сигурност на местно ниво. 

За автора

Завършил курс на обучение в "US Nawal War College" и "US Joint Forces Staff College". Участвал  в четвъртия военен контингент от БА в мисията в Ирак, като щабен офицер и в мисията в Афганистан, като офицер по планиране на операции в Съвместното командване на ISAF.
Докторант в катедра "Администрация и управление" на Варненски свободен университет.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ