ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Геополитическа ситуация и политическите институции на българската държава при присъединяването й към НАТО

Автор: Д-р Йордан Дойков дата: 01/12/2011 (Брой 5-6 2011г.) от 157 до 168 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В статията „Геополитическа ситуация и политическите институции на българската държава при присъединяването й към Варшавския договор”, публикувана в брой 2-3 на сп. „Международни отношения” авторът разглежда как е действал институционалния механизъм на вземане на решение в страната при включването й към тази военнополитическа групировка. В настоящата статия се проследява как това се е реализирало при присъединяването на България към НАТО.

Историята на Третата българска държава показва, че в най-значимите, съдбоносни моменти от нейното развитие българските държавници вземат погрешни политически решения. Те водят до (гео)политически загуби и национални катастрофи. Избира се моментната тактически печеливша страна, която в последствие се оказва стратегически губеща.

Правителството взема решение за членство в НАТО като представя пред тази организация официалната кандидатура на страната и приема Национална програма и механизъм за координация на изпълнение на дейностите, заложени в нея. То притежава най-значимия властови ресурс като компетентна и отговорна институция по въпросите на сигурността.

За автора

Асистент в катедра „Политология” на Университета за национално и световно стопанство

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ