ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Дефицитът на държавническа отговорност през прехода

Автор: Проф. д-р Чавдар Николов дата: 01/06/2011 (Брой 2-3 2011г.) от 105 до 116 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът отбелязва, че през последните двадесет години се оказа твърде рисковано да се говори за каквито и да било общи български интереси – кариерната сигурност предполагаше да се показва безрезервна привързаност към неолиберализма и индивидуализма, към фундаменталното върховенство на пазара и глобализацията. Анализира се липсата на прагматичен държавнически подход и отговорност през изминалите години на преход, както и огромната корупция, довели до разруха на българската икономика и проблеми във финансовата сфера. Освен това, по-нататъшното подценяване на демографската криза, която пълзящо се превръща в криза на държавата и държавността в България, е пагубно не само за политиците и партиите поотделно, но и за бъдещето на нацията.

Отбелязва се, че национално безотговорно решение би било въвеждането на официално лансираната версия на “фискален борд” или, както още е известна, на “българския пакт за стабилност”, като се прави сравнение с Германия и с нейната конституция.

За автора

Д-р по икономика;  два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски”, понастоящем е ръководител катедра “Финанси и отчетност” в същия факултет. Автор на повече от седемстотин анализа по макроикономически и макрофинансови проблеми, по международни икономически и политически отношения, както и на седем публицистични книги за българския преход.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ