ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Европа и Евразия – енергетика и геополитика

Автор: Проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова дата: 10/01/2011 (Брой 1 2011г.) от 51 до 58 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Отбелязва се, че енергийният проблем на Европа и високата вероятност за неговото решаване от Евразия очертават параметрите на геоенергийния съюз Европа-Евразия. Геоенергетиката и геоикономиката определят акцентите и субектите. В новата/стара конфигурация от последното десетилетие ЕС-НАТО-САЩ-Русия все по-ясно и отчетливо се открояват дисхармонията, конфронтацията и засилващите се позиции на Москва, както и отслабващата роля на Вашингтон.

Очертават се приоритетните коридори на ЕС за транспортиране на електроенергия, газ и петрол, които са три – Южният коридор, Балтийскиият енергиен пазар, Север-юг коридора в Западна Европа. Брюксел се сблъсква с непреодолими препятствия, които произтичат най-вече от активната и до голяма степен независима политика на водещите държави в ЕС като Германия, Франция, Италия. Лидерите на тези държави влизат в динамични дипломатически и политически конфигурации, ориентирани към защита на енергийните монополисти в съответните страни, чиито интереси са в унисон с енергийната стратегия на Русия.

Разгледани са и регионалните проблеми и конфликти в постсъветското пространство, оказващи влияние върху енергийните коридори и проекти.

За автора

Директор на програма "Международни отношения, политология и психология" във Варненския свободен университет "Черноризец Хпабър".

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ