ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Ренесансът на пазарно фундаменталистки идеи и обществената реакция

Автор: Проф. д-р Чавдар Николов дата: 07/03/2012 (Брой 1 2012г.) от 91 до 98 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В цивилизования свят пазарното мислене трябва задължително да е субординирано спрямо държавническото мислене, което от своя страна би трябвало да представлява своеобразна квинтесенция на обществения интерес. Именно общественият интерес изисква да бъдат налагани ясни и изчерпателни закони и правила.
Онова, което българските банки поради липса на адекватни регулации постигнаха особено през последните четири кризисни години, бе че в името на печалбата на всяка цена длъжниците бяха последователно ощетявани посредством завишените лихви и допълнителни разнообразни такси. Неангажираният финансов ресурс на банките сега се изнася и работи в чужбина. Отделно стои проблемът, че в кризата, тъй като повечето от нашенските банкови институции са собственост на чуждестранни “майки”, последните  срочно репатрираха необходимите им за други нужди, отпуснати преди това за българския финансов пазар средства. Местните банки останаха да зависят главно от депозитите на населението. Закономерно възниква генералният въпрос относно смисъла от доминацията на чуждестранните банки в България.
 

За автора

Д-р по икономика;  два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски”, понастоящем е ръководител катедра “Финанси и отчетност” в същия факултет. Автор на повече от седемстотин анализа по макроикономически и макрофинансови проблеми, по международни икономически и политически отношения, както и на седем публицистични книги за българския преход.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ