ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Многополюсност или многостранно сътрудничество – дилемата на новите израстващи сили

Автор: Янко Йорданов дата: 07/05/2012 (Брой 2 2012г.) от 31 до 50 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Статията разглежда процесите в международната система, породени от изместване на сила в посока към новоизрастващите държави – Бразилия, Индия, Китай, ЮАР, както и процесите, предизвикани от частичното възстановяване на влиянието на Русия. Чрез анализ на позиционирането на тези страни в международната система и взаимодействието помежду им и със САЩ се правят изводи относно (1) техният потенциал за балансиране на американската сила; (2) наличието на стратегическа воля сред тези държави да предприемат в бъдеще такъв ход; (3) характера (тактически или стратегически) на взаимодействието помежду им в рамките на БРИКС, БИЮА и други форми на сътрудничество; (4) влиянието на процесите на глобализация в международната система, налагащи всяка държава да търси максимизиране на взаимната, а не на едностранната сигурност. 
Достига се до извода, че преобладаващ в системата на международните отношения е стремежът към многостранно сътрудничество (под формата на т.нар. от автора усложнени партньорски реакции), а не толкова усилията за балансиране на САЩ или изграждане на многополюсен свят, който според автора остава повече декларативна цел, отколкото реална стратегическа опция за израстващите сили

За автора

Магистър от програма „Международна сигурност” в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Завършил е основен курс по дипломация в Дипломатическия институт към Министъра на външните работи, както и лятната академия на Австрийския институт за европейска политика и сигурност. Подготвената от автора статия се базира на негови изследвания, проведени при подготовката на дисертационен труд по въпросите на китайската политика за сигурност.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ