ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Людмила Живкова и Япония

Автор: Д-р Евгений Кандиларов дата: 20/12/2012 (Брой 6 2012г.) от 71 до 84 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Неслучайно, времето на най-активни, плодотворни и благодатни отношения между България и Япония в цялата повече от 90-годишна история на българо-японските отношения (не само културните) са именно годините, в които Людмила Живкова застава начело на културната политика на българската държава. Факторите за това са комплексни и многостранни, субективни и обективни.
В доклада се набляга предимно на един аспект, който е достатъчно съществен, изиграва много важна роля в отношенията между България и Япония и едновременно с това е тясно свързан с цялостната концепция и стратегия на провежданата от Людмила Живкова културна политика. Ключова характеристика на тази политика е залагането на много по-дългосрочна, по-дълбока и всеобхватна дипломатическа стратегия, чиято цел има далеч по-съществено и дълготрайно значение от краткосрочните икономически или политически печалби. Тази стратегия се основава на философията за ключовата роля на културното проникване и влияние, което се постига чрез т.нар. културна дипломация. За правилността на тази стратегия могат да се приведат множество примери от положителния опит на други държави, (в т.ч. и самата Япония) който сочи какво огромно значение има културното влияние за налагането в перспектива на икономическо, а често пъти и на политическо присъствие в различни краища на света.

За автора

Доктор по история. Специализирал във Факултета по политически науки и икономика на университета “Мейджи”, Токио. Работи като сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания и като хоноруван преподавател в Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Научните му интереси са насочени към проблемите на политическото и стопанското развитие на България след Втората световна война и към българската външна политика в контекста на международните отношения между Изтока и Запада в годините на Студената война.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ