ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

„Арабската пролет” – демократизация или ислямизация?

Автор: Цонева Мирослава Цонев Киряк дата: 20/12/2012 (Брой 6 2012г.) от 121 до 128 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В статията се прави анализ на еволюцията на събитията в арабския свят през последните две години, в течение на които рухнаха няколко режима, които изглеждаха непоклатими в своята политическа стабилност, продължила няколко десетилетия. Изтъкнато е, че промените в тези страни са резултат на дълбоки социални явления, решаването на които в сегашната политическа обстановка в света е невъзможно с традиционни средства. Тези фактори са подсилени от действията на международния тероризъм, който получи възможност за изява особено след края на студената война. Авторите отделят особено влияние на религиозният фактор, който е особено силен в ислямския свят се превърна в нож с две остриета.
„Арабската пролет” бе само един пропаганден термин от вътрешноарабски характер, а породените от нея „арабски революции” фактически не бяха никакви революции, а просто промяна на лицата. Никъде те не доведоха до демокрация в съвременното разбиране на тази дума..

За автора

Киряк Цонев е дипломат, журналист и писател. Първият арабист в съвременната българска дипломация. Работил е в посолствата на България в Дамаск, Кайро и Алжир, бил е посланик в Алжир и Мавритания и първи български консул в Обединените арабски емирства. Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград.

Мирослава Цонева е доктор по международно право; преподавател по международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград; автор и съавтор с Киряк Цонев на няколко научно-изследователски книги.

 
  • КЛЮЧОВИ ДУМИ
  Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ