ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Общата политика за сигурност и отбрана на скандинавските страни четири години след доклада „Столтенберг”

Автор: Елена Слатинска-Ованесова дата: 20/06/2013 (Брой 3 2013г.) от 93 до 108 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

2009 година се оказа ключова за сътрудничеството в сигурността и отбраната на Швеция, Норвегия, Дания, Финландия и Исландия. През тази година едновременно излезе доклада „Столтеберг”, с тринадесет предложения за синхронизирането на политиките за сигурност на петте държави и беше създадена платформата за партньорство в областта на  отбраната и военно-техническото сътрудничество - НОРДЕФКО, в която се обединиха съществуващите до този момент структури NORDCAPS, NORDAC и NORDSUP.
Днес, само четири години по-късно голяма част от 13-те предложения в доклада са реализирани, а петте страни са положили основите на свой отбранителен съюз, който ще бъде логично продължение на  тяхната културна, икономическа и политическа интеграция. Пред различното им членство в ЕС и НАТО, той ще обедини техните интереси и усилия в полето на сигурността и отбраната.

За автора

Завършила специалност „Международни отношения“ в РУДН, Москва, получила магистърска степен по специалност „Международни икономически отношения“ в УНСС. Работила в частния  сектор, в сферата на външната търговия, има кратък стаж в неправителствена организация. Понастоящем е аташе в Министерството на външните работи.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ