ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Концепции за тероризъм – история и дефиниционна област

Автор: Д-р Боян Хаджиев дата: 20/06/2013 (Брой 3 2013г.) от 109 до 120 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Една от основните трудности при създаването на строго и последователно оперативно определение на терористичните акто­ве е необходимостта от предоставяне на определени мотиви за насилствените действия. Основните елементи, които включват различните концепции за тероризъм са използването или заплаха за насилие; търсенето на публич­ност и експло­атация на страх. Важен момент е разбирането на терористич­ните дейности като рационален феномен. Това означава, че прибягването до използването на тероризъм е продукт на преднамерен избор, направен от една органи­зация, поради политически и стратегически причини, а не като неволно последствие от психологически или социални фактори.Според автора в съвременните измерения явлението тероризъм в основна­та си същ­ност – търсенето на повече публичност – не зависи толкова силно от мащаба на из­пол­зва­­нето на физическо насилие.
Това изследване разширява дефиницията за тероризъм  като включва опре­­­деле­ни атаки срещу военни цели в изясняването на термина. Три са основните причини за това – символични, политически и обективни.

За автора

Д-р по политология; главен асистент в катедра „Международни отношения“, Факултет „Международна икономика и политика” на Университета за национално и световно стопанство. Участвал в редица международни конференции в Холандия, Швеция и Ирак. Интересува се от различни аспекти на международната сигурност и международните отношения.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ