ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Концепцията за “Нов път на коприната” и политиката на САЩ в “Голяма Централна Азия”

Автор: Доц. Иван Сафранчук дата: 23/04/2014 (Брой 2 2014г.) от 85 до 92 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В последно време САЩ значително активизират своята дейност в Централна Азия. Преди време, разнообразието на подходи и гледни точки правеше американската политика в региона на Централна Азия извънредно многолика, изследваха се всевъзможни (дори политически некоректни) варианти.

Във втората половина на 1990-те години, една от най-сериозните програми на САЩ за централноазиатски изследвания се провеждаше в Атлантическия съвет на САЩ (Atlantic Council of the United States - ACUS). Споменатата програма заслужава да бъде описана подробно, тъй като тя, в известна степен надскачайки своето време, се оказа жертва на обстоятелствата и конюнктурата. Корените на основните насоки залегнали в концепцията за „Нов път на коприната” могат да се намерят в разработката на ACUS.

Събитията от 11 септември 2001 година преобърна американските възгледи в Централна Азия. Страните от Централна Азия и Пакистан станаха най-важните партньори и тил на американските военни по отношение на операциите в Афганистан.

За автора

Зам.-директор на Института за актуални международни проблеми към Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия; доцент в катедра “Световни политически процеси” на МГИМО (у) към Министерството на външните работи на РФ.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ