ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Развитие на българо-руските отношения в контекста на съвременните геополитически промени

Автор: Симеон Николов дата: 08/09/2014 (Брой 4 2014г.) от 39 до 48 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Формулирана по този начин, темата не предполага разглеждане на самите геополитически промени. От друга страна няма съмнение, че същите, съчетани с проблемите в международната сигурност, въздействат върху двустранните отношения, особено когато става дума за две страни от различен мащаб на икономическите, военни и организационни ресурси и различно участие в тези процеси, при това с история и традиции на два братски народа – България и Русия. Светът върви към многополюсна структура на новия световен ред и различни регионални сили търсят разширяване на влиянието си; той приближава една нова технологична ера, в която някои страни ще оставят далеч зад себе си останалите със своите постижения и възможности.

България има своето място в международната система, но едва ли има съответната тежест. Българските политици не можаха да осъзнаят, че отстояването на национални интереси не е отказ от ценностите, които сме избрали, влизайки в ЕС и в НАТО. Настоящето напрежение в отношенията Европа-Русия, подклаждано от САЩ, не може да бъде основание за ограничаване, въздържане или за забавяне на двустранното сътрудничество между България и Русия.

За автора

Директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения;  заместник-министър на отбраната на Република България (2005-2008 г.)

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ