ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Руската инициатива за ДЕС – шансове и обструкции

Автор: Д-р Юрий Белобров дата: 08/09/2014 (Брой 4 2014г.) от 83 до 92 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Проблемът за обезпечаването на европейската сигурност продължава да бъде един от ключовите нерешени задачи на международните отношения. Оптимистичните надежди за нейното окончателно взаимноприемливо разрешаване, каквито възникнаха след края на Студената война не се оправдаха. В региона продължава тенденцията на взаимно недоверие, а правителствата имат противоположни подходи към поддържането на сигурността на континента.

Авторът смята, чекато провежда курс към едностранно разполагане на европейската система за ПРО, към по-нататъшно разширяване на НАТО на Балканите и на Изток и към разполагане на свои въоръжени сили на територията на новите членове на Съюза, страните от НАТО действат в разрез с принципа за неделимост на сигурността, игнорирайки загрижеността на Русия и на нейните съюзници за това, че такива едностранни мерки ги поставят в неравностойно положение, подривайки тяхната сигурност и създавайки нови разделителни линии в Европа.Юрий Белобров разглежда реакциите на водещите страни в света по отношение на идеята на Русия за колективно изработване на Договор за европейска сигурност (ДЕС) в който принципите за равна и неделима сигурност биха получили юридически характер, превръщайки се по този начин в задължителна норма за поведение на държавите.

За автора

Анализатор в Института за актуални международни проблеми към Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ