ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Разузнаване под прикритието на вярата

Автор: Проф. д.ик.н. Йордан Начев дата: 08/09/2014 (Брой 4 2014г.) от 109 до 116 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Двете основни християнски религии, православната и католическата си поделят света на региони по отношение на своето присъствие. Едно от основните различия между православието и католицизма е отношението им към държавата и на държавата към тях. Придобиването на каквато и да е информация предполага нейното обобщение и анализ, което на практика означава разузнаване. Свещениците имат възможност да общуват с представители на всички слоеве на обществото, въпреки че водят в някаква степен затворен житейски път. И двете условия предполагат много удобна схема за придобиване на всякакъв вид информация – лична, обществена, политическа, научна и други.

Православната институция е самостоятелна и отделена от държавата, но действаща в интерес на официално провежданата държавна политика. Донякъде нещата стоят така и при протестантството. По този начин църквата не може да оказва съществено влияние върху външната политика на държавата.

За разлика от православието, при католицизма отношенията държава-църква са поставени на друга основа. Католическата църква винаги е действала като самостоятелна държава, която защитава своите собствени интереси и цели.

За автора

Доктор на икономическите науки и доктор по психология. Авторът има богат дипломатически опит. Понастоящем преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии и в други държавни и частни висши учебни заведения по дисциплини, имащи отношение към геополитиката, глобализационните процеси, организационното поведение и националната и международната сигурност.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ