ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Нови акценти в геополитическите сблъсъци и ефекти върху българо-руските отношения

Автор: Проф. д-р Динко Динков дата: 01/12/2014 (Брой 5-6 2014г.) от 109 до 114 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Динамиката на трансформациите в международната система постави на изпитание България и Русия и отношенията между тях. Проф. д-р Динко Динков отбелязва, че двете страни се затрудниха да приспособят връзките си към новите тенденции в развитието на света. И България и Русия се идентифицират по нов начин в международната система. Наред с емоциите и много други фактори са препятствали поставянето на българо-руските отношения на рационална основа, която е особено потребна в междудържавните отношения.

Пред възможностите България да реализира определени свои икономически интереси чрез развитие на връзките с Русия съществуват много препятствия от мисловен, политически, геополитически ранг. За разбиране проблемите в българо-руските отношения сме склонни да следваме градени в миналото стереотипи за сблъсъка между Изтока и Запада, а приемаме, че особеното състояние на международните отношения от времето на „студената война“ е преодоляно.

За автора

Д-р Динко Динков е преподавател в катедра "Международни отношения" при Университета за национално и световно стопанство.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ