ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Предизвикателство за българското филство и фобство спрямо Русия

Автор: Проф. д-р Искра Баева дата: 01/12/2014 (Брой 5-6 2014г.) от 139 до 152 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Темата за 135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Княжество България и Руската империя на пръв поглед изглежда далече от днешните проблеми на българо-руските отношения. Проф. д-р Искра Баева смята, четова е само на пръв поглед, защото ролята, която Русия играе за началото на модерната българска държавност, изграждането на държавните институции и на българския парламентаризъм има огромно значение за емоционалното отношение на българския народ, а и на българските политици към руската страна, продължаващо до ден днешен. Точно заради причинно-следствената връзка между изпъстрените с поврати събития в двустранните отношения проф. Баева анализира нееднозначните официални отношения между младата балканска българска държава и обширната евразийска империя.

През последните две десетилетия българското общество е разделено на русофили и русофоби, което в много по-голяма степен засяга политическите елити. Днес отново сме изправени пред ситуация избор по отношение на Русия, който би трябвало да бъде направен не по силата на емоциите, а на трезво отчитане на взаимодействието между традиции, интереси, последици и бъдеще.

 

За автора

Проф. д-р по история; преподава съвременна история и история на международните отношения в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е във Варшавския университет и в Центъра “Удроу Уилсън” във Вашингтон. Занимава се с историята на Източна Европа и България през ХХ век, Студената война, международните отношения през ХХ век и преходите към демокрация в Източна Европа от края на ХХ и началото на ХХI век.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ