ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Сърбия отново на кръстопът

Автор: Доц. д-р Стоян Бараков дата: 01/12/2014 (Брой 5-6 2014г.) от 173 до 186 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Доц. д-р Стоян Бараков анализира  т.нар. концепция „Четири стълба на сръбската външна политика”,  дефинирана след отстраняването на С. Милошевич от власт.

Много често  Сърбия се е оказвала на кръстопът. Притисната между две големи империи, тя е била заставяна  да избира между Изтока и Запада, да решава дали да бъде „Изток за Запада” и/или „Запад за Изтока”. И след Втората световна война Сърбия – вече като република в рамките на югославската федерация, многократно се е изправяла (или е била изправяна) пред подобни дилеми. Конфликтът между Сталин и Тито през 1948 г. принуждава официален Белград да направи обратен завой във външната си политика и от най-верен съюзник на Москва той е деградиран   в  най-опасен неин враг, а Югославия от най-сериозен балкански противник   на Запада се превръща в негов фаворит. Само няколко години по-късно, след смъртта на съветския лидер,  Тито отново демонстрира завидни дипломатически умения и Югославия нормализира отношенията със Съветския съюз, без да влошава връзките си с „капиталистическия лагер”. През 1961 г. югославският ръководител, заедно с лидерите  на Индия,  Египет, Гана и  Индонезия, създават Движението на необвързаните страни, опитвайки се да направят от него контрапункт на Студената война. Прекалено амбициозният опит не успява, но Югославия печели солидно влияние и в  Третия свят.  

За автора

Доктор по философия. Дългогодишен преподавател в УНСС, ЮЗУ, Военна академия, Висшия институт към МВР. Научните му интереси са главно в сферата на външната политика на Югославия след Втората световна война; История на международните отношения; Политическа история на Европа и САЩ; Външна политика на балканските държави и други. Главен редактор на сп. „Нова международна политика”. От 2013 г. живее и работи в Загреб.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ