ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Афганистанското движение „Талибан” – структура и възможности за организиране на съпротива (реалност и измислици)

Автор: Доц. д-р Мирослав Мирчев дата: 01/12/2014 (Брой 5-6 2014г.) от 199 до 208 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В статията на офицера от военното разузнаване, д-р Мирослав Мирчев са разгледани периодите, свързани със създаването, организационното укрепване и моментното състояние на афганистанското движение „Талибан” (ДТ). Показана е приблизителната структура на ДТ, свързаните с нея механизми и структури за организиране и водене на въоръжената съпротива срещу Международните сили за поддържане на сигурността (МСПС), набирането на финансови средства за Движението, както и формите и методите за оказване на въздействие върху законно избраните административни институции на Афганистан, за налагане законите на Шериата.

Направен е опит да бъдат разкрити връзките и зависимостта на ДТ от пакистанската Междуведомствена служба за разузнаване, контактите с други международни терористични организации, изградили своите бази на територията на Федерално-административните племенни зони, както и ролята на ДТ в регионалното противопоставяне на двете ядрени сили в тази част на света – Индия и Пакистан. Не на последно място е направен анализ на опасността и евентуалните последици, които оказват идеите на афганистанското ДТ върху пакистанското общество и по-специално върху младите офицери от състава на Пакистанските въоръжени сили, отчитайки ключовата роля на Пакистан като основен съюзник на НАТО в борбата срещу тероризма в региона на Южна Азия.

За автора

Офицер от военното разузнаване. В периода 1988-90 г. е помощник-военен аташе в Багдад, Ирак. През 2005 г. и 2006 г. последователно е бил в Кабул, Афганистан по линия на служебните си задължения. От 2007 г. до 2011 г. е военен, военновъздушен и военноморски аташе на Република България в Исламабад, Пакистан. Доктор по въпросите на тероризма и разузнаването от 2004 г.; от 2016 г. е доцент. Има публикации по тези въпроси в специализирани военни издания. Понастоящем е преподавател във ВА „Г.С.Раковски” и ръководител на катедра.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ