ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Декларация на президента на Руската Федерация, президента на Украйна, президента на Френската Република и канцлера на Федерална република Германия в подкрепа на Комплекса от мерки за изпълнение на Минското споразумение (12 февруари 2015 г.).

Автор: Без автор дата: 23/02/2015 (Брой 1 2015г.) от 51 до 56 страница  

ДЕКЛАРАЦИЯ

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската Република Франсоа Оланд и канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел потвърждават пълно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо убедени в безалтернативността на изключително мирното урегулиране. Те са напълно готови да приемат всички възможни мерки както отделно, така и заедно за изпълнението на тези цели.

В този контекст лидерите одобряват Комплекс от мерки за изпълнението на Минското споразумение, прието и подписано в Минск на 12 февруари 2015 година. От всички, които са подписали и Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г. Лидерите ще дадат своя принос в този процес и ще използват своето влияние върху всяка от страните, за да способстват изпълнението на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще окажат техническа подкрепа за възстановяването на сегмента на банковата система в засегнатите от конфликта райони, например, със създаването на международния механизъм за съдействие за осъществяване на социални плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепването на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще способства урегулирането на кризата. С тези цели те ще поддържат продължаването на тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия по въпросите за енергетиката с това да осъществят стъпки в развитието на „зимния газов пакет“.

Те също така поддържат тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия с цел изработване на практическо решение на въпросите, предизвикващи безпокойството на Русия във връзка с изпълнението на Съглашението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите са привлечени от идеята за създаване на общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан на основата на пълно уважение на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще продължат и занапред да изпълняват Минските споразумения. С тази цел те са се договорили за създаване на контролен механизъм в „нормандски формат“, който ще провежда срещи с регулярна периодичност на равнище висши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи.

 

КОМПЛЕКС ОТ МЕРКИ

1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделни райони на Донецката и Луганската област на Украйна и неговото строго изпълнение, считано от 00 ч. 00 мин. (киевско време), 15 февруари 2015 година.

2. Изтегляне на всички тежки въоръжения на двете страни на равни разстояния с цел създаване на зони за безопасност с ширина минимум 50 км една от друга за артилерийските системи калибър 100 мм и повече, зони на безопасност с ширина 70 км за РСЗО (реактивни системи за залпов огън) и ширина 140 км за РСЗО «Торнадо-С», «Ураган», «Смерч» и тактическите ракетни системи «Точка» («Точка У»):

- за украинските войски: от фактическата линия на съприкосновение;

- за въоръжените формирования на отделни райони на Донецката и Луганската област в Украйна от линията на съприкосновение съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

Изтеглянето на гореспоменатите тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяване на огъня и да завърши в рамките на 14 дни.

За този процес ще съдействат ОССЕ с подкрепата на Тристранната контактна група.

3. Да се осигури ефективен мониторинг и верификация на режима на прекратяване на огъня и изтегляне на тежките въоръжения от страна на ОССЕ от първия ден на изтеглянето, с използване на всички необходими технически средства, вкл. спътници, безпилотни летателни апарати, радиолокационни системи и други.

4. В първия ден след изтеглянето да започне диалог за модусите за провеждане на местни избори в съответствие с украинското законодателство и Закона на Украйна «За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област», а също така и за бъдещия режим на тези райони на базата на посочения указ.

Незабавно, не по-късно от 30 дни от датата на подписване на дадения документ, да се приеме постановление на Върховната Рада на Украйна с указване на териториите, върху които ще се разпростира особеният режим в съответствие със Закона на Украйна «За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област» въз основа на линията, установена с Минския меморандум от 19 септември 2014 година.

5. Да се осигури помилване и амнистия по пътя на въвеждане в сила на закона, забраняващ преследване и наказание на лица във връзка със събития, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска област на Украйна. 

6. Да се осигури освобождаване и размяна на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на  принципа «всички за всички». Този процес трябва да бъде завършен най-късно на петия ден след изтеглянето.

7. Да се осигурят безопасен достъп, доставка, храна и разпределяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се въз основа на международен механизъм. 

8. Определяне на модусите на пълно възстановяване на социално-икономическите връзки, включително социални преводи, като например изплащане на пенсии и други плащания (постъпления и доходи, своевременно разплащане за всички комунални услуги, възобновяване на данъчното облагане в рамките на правото на Украйна).

За тези цели Украйна да възстанови управлението на сегментите на своята банкова система в районите, засегнати от конфликта, и ако е възможно, да бъде създаден международен механизъм за облекчаване на такива преводи.

9. Възстановяване на пълния контрол над държавната граница от страна на правителството на Украйна във всички зони на конфликта, което трябва да започне в първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо урегулиране (местни избори в отделните райони на Донецка и Луганска област на основание Закона на Украйна и конституционна реформа) към края на 2015 година при условие на изпълнение на точка 11 – при консултации и съгласуване с представителите на отделни райони на Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група.

10. Извеждане на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също така и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групи.

11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с встъпване в края на 2015 година на нова конституция, предполагаща в частност ключовия елемент на децентрализация (с отчитане на особеностите на отделни райони на Донецка и Луганска област, съгласувано с представителите на тези райони), а също така приемане на постоянно законодателство за особения статут на отделни райони на Донецка и Луганска област в в съответствие с мерките, указани в бележката, до края на 2015 година. (Вж. бележката.)

12. На основание Закона на Украйна «За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област» въпроси, засягащи местните избори, ще бъдат обсъждани и съгласувани с представителите на отделни райони в Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група. Избори ще се проведат при съблюдаване на съответните стандарти на ОССЕ при мониторинг от страна на Офиса за демократични институции и човешки права на ОССЕ.

13. Интензифициране на дейността на Тристранната контактна група, в т.ч. по пътя на създаване на работни групи за изпълнение на съответните аспекти на Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група. 

Бележка:

Такива мерки в съответствие със Закона «За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област» включват следното:
- освобождаване от наказания, преследване и дискриминация на лица, свързани със събития, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска област;
- право на езиково самоопределение;
- участие на органите на местно самоуправление в назначаването на ръководителя на органите на прокуратурата и съда в отделни райони на Донецка и Луганска област;
- възможност централните органи на изпълнителната власт да сключат със съответните органи на местното самоуправление споразумения относно икономическото, социалното и културното развитие в отделни райони на Донецка и Луганска област;
- държавата оказва подкрепа на социално-икономическото развитие на отделни райони на Донецка и Луганска област;
- съдействие от страна на централните органи на властта за трансгранично сътрудничество в отделни райони на Донецка и Луганска област с региони от Руската Федерация;
- създаване на отряди на народната милиция по решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в отделни райони на Донецка и Луганск област;
- пълномощията на депутатите в местните съвети и длъжностни лица, избрани на предсрочни избори, свикани от Върховната Рада на Украйна, не могат да бъдат предсрочно прекратявани.

 

  СВАЛИ PDF   Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ