ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Балканите – стратегически регион или поле за „геополитика в задния двор”?

Автор: Д-р Любомир Кючуков дата: 26/02/2016 (Брой 1 2016г.) от 7 до 10 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Посланик Любомир Кючуков споделя тезата, че неоосманизмът е държавна доктрина с регионално приложение, а радикалният ислям – идеология с глобален прицел. По тази причина е необходимо да се следи динамиката в политиката на Турция.

Във връзка с българо-турските двустранни отношения, Кючуков подчертава, че България е най-силно заинтересована от интензивен политически диалог и сътрудничество с Турция по глобалните рискове и проблемите на сигурността. На първо място, обаче, България трябва да отчита собствените национални интереси и да не позволява намеса във вътрешните си работи.

Авторът напълно подкрепя тезата за регионализацията на външната политика, защото именно регионализацията е една от последиците на глобализацията и разчупването на националната държава и обобщава, че проблемът на Балканите не е много Русия, а малко Европа.

За автора

Дипломат от кариерата. Доктор по политология. Член на Съвета по евроинтеграция в Министерския съвет и на Съвета по европейска и евроатлантическа интеграция при президента на България (2001-2005 г.). От 2005 до 2009 г. е заместник-министър на външните работи, а от 2009 до 2012 г. - посланик на България в Лондон. В момента е директор на Института за икономика и международни отношения.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ