ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Ислям, ислямски фундаментализъм и тероризъм

Автор: Д-р Тихомир Стойчев дата: 29/06/2016 (Брой 3 2016г.) от 19 до 40 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Председателят на Националния антикриминален и антитерористичин форум д-р Тихомир Стойчев посочва, че тероризмът поражда социална и политическа нестабилност, усилвамиграцията, почти винаги се свързва с радикални движения, с нарастване проявите на организираната и трансгранична престъпност и средство за постигане на определени цели. На сегашния етап радикалният ислям и свързаните с него организации преобладават в съобщенията за извършвани по цял свят престъпления.

Очертава се тенденция ислямът да влияе върху промените през ХХІ век успоредно със САЩ, Русия, Европейския съюз и други легитимни играчи, като въздейства върху интеграцията на малцинствата и развивания мултикултурен модел. За нова динамика на опасностите, свързани с радикалния ислям и тероризма сочат информации, според които ИД (DAESH) планира през лятото на 2016 г. терористични атаки. В създалата се ситуация ЕС и Балканите сами трябва да поемат защитата си от тероризма, основен инструмент за създаване на „ИД – Халифат”, а Русия трябва да продължи да защитава християнската общност в Близкия Изток и на Балканите, като по този начин защити своята власт, граници  и граждани.

За автора

Д-р Тихомир Стойчев е председател на Националния антикриминален и антитерористичен форум (НААФ); преподавател в департамент “Национална и международна сигурност” към Нов български университет.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ