ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

България в Европейския съюз – периферия или равноправен играч

Автор: Зинаида Златанова дата: 07/09/2016 (Брой 4 2016г.) от 23 до 30 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Зинаида Златанова, бивш заместник-председателят на Министерския съвет на България и министър по европейските въпроси отбелязва, че големият въпрос на днешния ден е, какво се случва с интеграцията вътре в Европейския съюз, след като за неопределено време географската интеграция е спряна и може да се наложи да се говори за дезинтеграция. Най-острите кризи в момента се дължат на външни фактори, а вместо обединение около общия интерес и срещу общите заплахи се наблюдава тенденция към разединение. Водещи европейски лидери говорят напълно противоречиво. Това е пряк резултат от дългогодишното приписване на съществуващи и несъществуващи, съществени и несъществени неуспехи все на Брюксел.

През 2017 г. България ще отбележи десет години членство в Европейския съюз, десет години през които европейската интеграция на България не отбеляза особен напредък. Европа на две скорости никога не е била опция за България. Ако бъде допуснато едно задълбочаване на интеграцията около някакъв тип ядро, много е вероятно страната да не може да догони дълго време останалите, с риск да остане вечна периферия и второкачествен член.

За автора

Магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски и дългогодишен български и европейски държавен служител. В момента тя е член на Либералния институт за политически анализи. Организацията е активна в европейските въпроси, европейската икономика, демокрацията и върховенството на закона. Тя е била ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Зинаида Златанова е била и министър на правосъдието и вицепремиер по управление на фондовете на ЕС.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ