ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Средата за сигурност в началото на 2016 г. – динамика и фактори, генериращи реални рискове и заплахи за България

Автор: Полк.о.р. Славчо Велков дата: 26/02/2016 (Брой 1 2016г.) от 11 до 14 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Експертът по сигурността полк. Славчо Велков уточнява, че днешната заплаха пред България не се нарича неосманизъм, а политически ислям. Това е ислямът, насочен към придобиване на неограничена власт. България може да бъде мост между Изтока и Запада, стига да не се превръща в средство за осъществяване на неосманистки амбиции.

Авторът определя като най-голяма опасност в началото на 2016 г. нарастващата мощ на „Ал Кайда” и "Ислямска държава", които генерират поток от бежанци към Европа и трансгранични конфликти. Опасностите за България може да се дефинират като външни и вътрешни. Като вътрешни той определи предимно потенциалните рискове по трансграничните райони на страната и в наши мисии в чужбина.

Външните заплахи през 2016 г. според него са бежанският поток и стремежът на "Ислямска държава" и джихадистките организации да се сдобиват с всякакъв вид оръжие, включително биологично. Опасна е и организацията "Джабхат ал Нусра", която укрепва позициите си в Северна Африка.

За автора

Работил в системата на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерство на външните работи. Преподавател в Нов български университет по тероризъм и антитероризъм - програма "Национална и международна сигурност". Експерт по сигурността - Център за близкоизточни изследвания.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ