ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Двустранните отношения между Афганистан и Пакистан – залог на баланса за сигурност в Южна Азия

Автор: Доц. д-р Мирослав Мирчев дата: 11/05/2016 (Брой 2 2016г.) от 93 до 104 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Преподавателят във Военна академия  „Г.С.  Раковски” описва промените, настъпили в областта на сигурността в района на Южна Азия след началото на операция „Трайна свобода“, като основен акцент е поставен върху предизвикателства и възможности Пакистан и Афганистан да преразгледат и да адаптират своите стратегически приоритети, съобразно променящата се среда за сигурност. Направен е анализ на политиката и възгледите на пакистанското държавно и военно ръководство по отношение на развитието на двустранните отношения с Афганистан, в контекста на защита на пакистанските краткосрочни и дългосрочни политически и военни интереси и влияние в регионален план.

Паралелно с това са посочите и действията на регионални сили като Индия, целящи ограничаване на пакистанското влияние в Афганистан, както и промените настъпили в пакистанско-американските отношения в областта на сигурността след ликвидирането на Осама бин Ладен. На тази база в статията са посочени и някои от възможните сценарии за бъдещото развитие на обстановката за сигурност в тази част на света, съгласно пакистанките виждания.

За автора

Офицер от военното разузнаване. В периода 1988-90 г. е помощник-военен аташе в Багдад, Ирак. През 2005 г. и 2006 г. последователно е бил в Кабул, Афганистан по линия на служебните си задължения. От 2007 г. до 2011 г. е военен, военновъздушен и военноморски аташе на Република България в Исламабад, Пакистан. Доктор по въпросите на тероризма и разузнаването от 2004 г.; от 2016 г. е доцент. Има публикации по тези въпроси в специализирани военни издания. Понастоящем е преподавател във ВА „Г.С.Раковски” и ръководител на катедра.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ