ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Предизвикателства и заплахи за България от страна на международния тероризъм

Автор: Доц. Евгений Бирюков дата: 29/06/2016 (Брой 3 2016г.) от 9 до 18 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Доц. Евгений Бирюков от Руския институт за стратегически изследвания отбелязва, че през България, която е разположена в европейските „слабини”, минава границатамежду християнския и ислямския свят. Това обяснява стремежът на НАТО (САЩ), Великобритания, Германия, Турция, някои арабски страни да контролират България, както и рисковете за България от страна на международния тероризъм. На границите на България едновременно се развиват два хегемонни регионални геополитически проекти – Нова Турция и Велика Албания. Освен това, ако някоя държава представлява интерес за Запада и ако се намира в орбитата на влияние на Запада, тя е обречена да провежда политика неотговаряща на националните ѝ интереси. Русия е притеснена от процесите, които протичат в България

Докладчикът анализирафеномена на така наречената „Ислямска държава”, нейното финансиране – банки, офшорки, чужда помощ, „благотворителни” фирми и т.н.

За автора

Доц. Евгений Бирюков е кандидат на икономическите науки, старши научен сътрудник в секция „Близък Изток” към Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). В периода 2003-2014 заема различни ръководни длъжности в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). От януари 2015 г. се занимава с научноизследователска дейност в РИСИ. Автор е на две монографии, две учебни пособия и повече от 60 статии. Преподава в МГИМО и в Руския университет „Дружба на народите” – Москва (РУДН). Научни интереси – икономика и политика на страните от Близкия Изток, външноикономически връзки на Русия, корпоративна социална отговорност.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ