ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Ислямизмът – модерната идеология на международния ислямски тероризъм

Автор: Д-р Борислав Найденов дата: 29/06/2016 (Брой 3 2016г.) от 63 до 90 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Експертът по въпросите на сигурността и тероризма д-р Б. Найденов отбелязва, че светът се сблъсква с глобалната опасност от тероризма през 70-те години на XX век. Дотогава правителствата и международната общност са заети предимно с глобалното противопоставяне между Източния и Западния блок по време на Студената война и разглеждат тероризма като изолирано и временно явление.      

След Студената война сме свидетели на ескалираща агресия на религиозно-политическия тероризъм и по-конкретно – на ислямисткия тероризъм. Според ислямските фундаменталисти и радикали  умма може да съществува и да се развива хармонично само в условията на обща теократичната държава „халифат“. Затова те не признават границите на съвременните държави. Модерният ислямизъм е по-скоро идеология, отколкото религия. Ислямисткият тероризъм на XXI в. ще се преструктурира организационно, тактически и технологично в синхрон с реалностите на заобикалящата го среда и още по-масово ще използва методите на психологическата война и кибертероризма.

За автора

Д-р по икономика, завършил право, банково дело, история и философия. Специализирал е в различни университети и научни институти във Великокобритания, Германия, САЩ и Китай. Като редовен докторант в Пекинския университет, КНР, е защитил докторска дисертация по международна икономика. Автор и съавтор на 18 книги и на над 300 научни студии и статии в сферата на международните отношения, световната икономика, националната сигурност, банковото дело, сделките с ценни книжа и международното търговско право.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ