ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Сигурността на ЕС и НАТО в нов стратегически контекст

Автор: Д-р Моника Панайотова дата: 07/09/2016 (Брой 4 2016г.) от 31 до 52 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

В настоящия материал д-р Моника Панайотова, член на борда на Софийски форум за сигурност; бивш народен представител и член на Европейския парламент разглежда появата на новата Глобална стратегия за външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз (ЕС) – обща визия, общи действия: по-силна Европа, т.нар Brexit - излизането на Великобритания от ЕС в резултат на проведения референдум на 23 юни 2016 г. и отношенията ЕС-НАТО-Русия, след проведената среща на високо равнище на НАТО във Варшава. Основните цели са да бъде разкрита причинно-следствената връзка между средата за сигурност, характеризираща се с комплексен характер на предизвикателствата от юг и изток и стратегическите документи на ЕС и НАТО; да бъдат направени изводи и препоръки относно позиционирането на ЕС и НАТО в новия стратегически контекст, предвид, че 22 от 28 са общите държави, части от двата съюза, както и да бъда разработени сценарии за развитието на сигурността и отбраната на ЕС и след появата на новата Глобална стратегия на Европейския съюз.

За автора

Доктор по политология; премиинала е редица специализации в престижни чуждестранни институти и различни програми: LEAP (Leadership and Excellence in Advanced Politics), Международен републикански институт, Public leaders in Southeast Europe program, Harvard University, JFK School of government, Tailored Seminar on National Security Policy for Representatives from the Republic of Bulgaria, George C. Marshall European Center for Security Studies, Visitor Leadership Programs in US, France and NATO HQ Brussels.

Народен представител (2009-2012); председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове; член на Комисията по външна политика и отбрана; член на Европейския парламент (2012-2014). От 2014 г. е член на борда на неправителствената организация Софийски форум за сигурност. Понастоящем е управител на „Инно Адвайзърс“ – компания, която подготвя и реализира проекти по програмата на ЕС Хоризонт 2020.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ