ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Геополитиката на Балканите – консолидиране на аморфността?

Автор: Любомир Кючуков дата: 28/11/2016 (Брой 5-6 2016г.) от 39 до 44 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Посланик Любомир Кючуков, директор на ИИМО, отбелязва, че е в интерес на всички страни от балканския регион е да бъдат положени усилия за политическата реабилитация на полуострова. Той структурира своите тези в три тематични кръга: Балканите в себе си, Балканите за себе си и Балканите и светът. В последните години се наблюдава достатъчно отчетлива тенденция към затваряне на региона в себе си поне на две нива. Налице е и сериозно разфокусиране на регионалното развитие и нарастващ риск от регионална нестабилност. Ключово за стабилността на региона е отношението към малцинствата – етнически и религиозни. Въпреки проблемите, регионалното сътрудничество се превърна в сериозен фактор. България е една от основните двигатели на носещата конструкция на сигурността и развитието на полуострова – Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

В исторически план регионът винаги е бил по-скоро консуматор на външни интереси, отколкото генератор на регионални политики и проводник на собствени позиции. В началото на новия век Балканите са на ръба на няколко геополитически разлома: континентален, религиозен (християнство–ислям), енергиен), културен, цивилизационен и т.н. Това рязко увеличи както значението на региона в геополитически плана, така и рисковете за сигурността на балканските страни.

За автора

Директор на Института за икономика и международни отношения (ИИМО), дипломат, бивш заместник-министър на външните работи и посланик на България в Лондон.

 

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ