ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Регионализмът в Европейския съюз в условията на криза

Автор: Невена Алексиева дата: 28/11/2016 (Брой 5-6 2016г.) от 179 до 186 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Налице е един ЕС, разделен на вътрешни групи и лагери, който изключително трудно взима навременни и категорични позиции по ключови стратегически въпроси. Това го прави бавен и неефективен играч на международната сцена, който може да бъде лесно изненадан от противоречиви интереси дори на собствените си членове.
В такъв контекст отчетливото проявление в редица ситуации на интензивен регионализъм в ЕС е интерпретирано и като търсене на компенсаторен регионален стимул за определени страни. Факт, който към настоящия момент не може да бъде отчетен като стимулиращ интеграцията и кохезиятана Съюза, но и обстоятелство, която не води и непременно до сепаратизъм, капсулация и изолация на отделни региони в рамките на ЕС.
За съжаление, актуалното състояние на регионалното сътрудничество и степента на регионална политическа съгласуваност, демонстрирана в рамките на различни регионални формати и стратегии, не създава повод за оптимизъм по отношение силата на регионализма за засилване позициите на Съюза в световен план.

За автора

Докторант в катедра “Международни отношения” на УНСС с магистърска степен по международни отношения от СУ „Св. Климент Охридски”. Има редица специализации в България и в чужбина. Член на Управителния съвет на Центъра за европейски и международни изследвания. Научните є интереси са свързани главно с регионалното сътрудничество в Европа, външна политика, европейски въпроси.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ