ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

(Не)разрешимият конфликт в Близкия Изток: казусът Йемен

Автор: Илиана Панайотова дата: 15/05/2017 (Брой 2 2017г.) от 21 до 34 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Конфликтът в Йемен може да бъде определен като пулсиращ, т.е. затихва и се активизира в контекста на цялостната регионална динамика и остава някак извън вниманието на значимите глобални фактори и публичното пространство. 

В рамките на настоящото изложение се търси отговорът именно на тези въпроси, за да се обоснови разбирането на автора, че разрешаването на конфликта е много усложнено и трудно постижимо, дори, в средносрочна перспектива. Макар и встрани от светлините на прожекторите, конфликтът в Йемен е не по-малко важен от ситуацията в другите страни в Близкия Изток. Въпреки това в сравнение със Сирия и Ирак, той далеч не е така широко популяризиран и анализиран, а често бива и опростен до противопоставянето на сунизма и шиизма, което е само едно от измеренията на конфликтния потенциал. В тази връзка именно отговорът на горните въпроси очертава и възможните изходи и перспективите пред Йемен.

За автора

Вицепрезидентна Република България от 19 януари 2017 година. Народен представител в 40-ото Народно събрание на Република България (2005-2007 г.). Три мандата (2007-2017) е  представител на България в Европейския парламенткъдето заема редица ръководни постове – заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE); заместник-член на Комисията по регионално развитие (REGI); заместник-член на Комисията по правата на жените и равенство между половете (FEMM) и други.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ