ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Хибридният характер на армията на ИДИЛ и подходите на САЩ, ЕС и Русия спрямо групировката

Автор: Проф. д.ик.н. Владимир Чуков дата: 02/02/2017 (Брой 1 2017г.) от 17 до 52 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Авторът отбелязва, чепоявата на Ал Кайда през 90-те години на ХХ век става причина  за създаването на първите теоретични пособия за водене на бойни действия от терористична организация срещу редовна армия. До появата на ИДИЛ, единствено талибаните в Афганистан като терористична организация, успяват да създадат военна структура, която, в голяма степен, се доближава до армейските критерии. С пристигането си в началото на 2014 г. в Сирия на Абу Бакър ал Багдади заедно с бивши иракски офицери, се слага началото на формирането на военната организация на ИДИЛ, която има хибриден характер.

САЩ, Европейският съюз и Русия са най-значимите международни фактори, които дават отпор на тероризма, агресията и варварствата на ИДИЛ. Без тяхната решителна интервенция правителствата на Сирия и Ирак, както и останалите регионални и национални фактори нямаше да могат да се справят с изключително адаптивната военна машина на терористите.

За автора

Арабист, университетски преподавател и учен в областта на международната и национална сигурност, международните отношения и малцинствените взаимоотношения. Автор на много книги и изследвания в тази област издадени в страната и в чужбина. Преподава в редица български университети. Създател на неправителствената организация „Български център за близкоизточни изследвания“ и на „Център за регионални и конфесионални изследвания“.  Член на редица международни научни организации, сред които са European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies и други.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ