ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

(Не)разрешимият конфликт в Близкия Изток: казусът Йемен

Автор: Илиана Панайотова дата: 15/05/2017 (Брой 2 2017г.) от 21 до 34 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Конфликтът в Йемен може да бъде определен като пулсиращ, т.е. затихва и се активизира в контекста на цялостната регионална динамика и остава някак извън вниманието на значимите глобални фактори и публичното пространство. 

В рамките на настоящото изложение се търси отговорът именно на тези въпроси, за да се обоснови разбирането на автора, че разрешаването на конфликта е много усложнено и трудно постижимо, дори, в средносрочна перспектива. Макар и встрани от светлините на прожекторите, конфликтът в Йемен е не по-малко важен от ситуацията в другите страни в Близкия Изток. Въпреки това в сравнение със Сирия и Ирак, той далеч не е така широко популяризиран и анализиран, а често бива и опростен до противопоставянето на сунизма и шиизма, което е само едно от измеренията на конфликтния потенциал. В тази връзка именно отговорът на горните въпроси очертава и възможните изходи и перспективите пред Йемен.

За автора

Магистър по право от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и по международни отношения от Нов български университет. Понастоящем е докторант в департамент „Политически науки” на Нов български университет с тема на дисертационния труд: „Легитимиране на международната намеса при регулирането на конфликти”. 

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ