ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Съвременното понятие за суверенитета и класическите му характеристики според Жан Боден

Автор: Д-р Васил Георгиев дата: 15/05/2017 (Брой 2 2017г.) от 35 до 42 страница  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАТЕ АБОНАМЕНТ!
АКО ИМАТЕ АБОНАМЕНТ, МОЛЯ ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ ИЛИ СЕ АБОНИРАЙТЕ.
ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ

Суверенитетът днес все още е „носещата конструкция” на международния ред, доколкото формира както структурата на държавите, така и принципите на тяхното взаимодействие. Този международен ред е наричан също така Вестфалска система на международните отношения, на името на Вестфалския мир и договорите от Мюнстер и Оснабрюк, сключени през 1648 година, утвърждаващи правото на всяка държава, включена в договореностите сама да определя вътрешния си ред и да действа равноправно във външните си отношения.

Принципът не се ражда изведнъж, а представлява политически и интелектуален резултат от дълго развитие (и налагане) на разбирането за властта и на принципите на международно общуване. С развитието на международните договори се оформя и хоризонталното отношение на изключителност на всяка една държава и нейната равнопоставеност спрямо другите държави. Това хоризонтално отношение на равнопоставеност се превръща в основен принцип, върху който се осъществяват международните отношения в модерния свят.

Трудът, който класически е смятан за основополагащ на идеята за държавния суверенитет е „Шест книги за републиката” (1576) на Жан Боден (1530-1596).

За автора

Завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Защитил е докторска дисертация в областта на европейското политическо сътрудничество и интеграция.  Преподава в Нов български университет и в Софийския университет по дисциплини свързани с правото на Европейския съюз и международните отношения. Работи като адвокат към Софийска адвокатска колегия.

    Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ