ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Проф. Александър Янков – високо отличие за големия юрист и учен

Автор: Красимира Стоянова дата: 07/12/2018 (Брой 5-6 2018г.) от 5 до 6 страница  
За автора

Красимира Стоянова е заместник-главен редактор на списание "Международни отношения".

Член-кореспондент проф. Александър Янков пoлyчи  престижната нaгpaдa Гpaн пpи зa цялocтeн пpинoc към пpaвoтo нa тpaдициoннa цepeмoния,  проведена на 24 ноември 2018 година. Елитът на правния свят, над 200 гости на събитието станаха на крака и аплодираха тазгодишния лауреат – 94-годишния проф. Янков. Стaтyeткaтa мy бе вpъчена от пoбeдитeля за миналата година пpoф. Васил Mpъчкoв, а гpaмoтaта oт зaм.-пpeдceдaтeля нa BAC Людмил Paнгeлoв, който е бил негов студент.

Националните правосъдни награди се присъждат за шеста поредна година по идея на Балканска медийна Асоциация и Софийска Адвокатска колегия за повишаване имиджа на адвокатурата пред обществото. Събитието по традиция е благотворително и се осъществява с подкрепата на адвокатските колегии от цялата страна, от Нотариална камара, Българска съдийска асоциация, Асоциация на медиаторите в България, Асоциация на жените-адвокати, Асоциацията на синдиците и други. Организаторите подпомагат и Асоциацията за подкрепа на децата – за талантливи деца. Победителите са избрани от медийно и професионално жури, с председатели проф. Огнян Герджиков, проф. Сашо Пенов и адвокат Владимир Дончев.

Както е известно, роденият в Бургас член-кореспондент проф. Александър Янков е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е Международно право в Хага. От 1951 г. е асистент, от 1965 г. доцент, а от 1973 г. е професор в Софийския университет. Кандидат на юридическите науки. От 1973 е професор в катедрата по Международно право и международни отношения в СУ, която ръководи в периода 1980 - 1989 година. От  1981 г. е член-кореспондент на БАН и през 1988 - 1989 г. ръководи секцията по Международно право и международни отношения в Института за държавата и правото при БАН.

В периода1988-1991 г. проф. Янков е заместник-председател на БАН. През 1989-90 г. е председател на Комитета за наука и висше образование и зам.-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. Бил е член на Президиума и председател на Съюза на научните работници в България и член на ЦС на Съюза на юристите в България. Депутат в IX-то Народно събрание и в VII-то Велико народни събрание ВНС (1990-91).

В периода 1972-76 г. е посланик на България във Великобритания и Северна Ирландия, а през 1976-1980 г. е постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк.

Член е на:Американската асоциация по международно право във Вашингтон от 1966 г.; Асоциацията по международно право в Лондон от 1968 г. и на нейния изпълнителен съвет; Комисията по Международно право на ООН в Женева през 1977-96 г.; Постоянния Арбитражен съд в Хага от 1971 г.; Френската асоциация по международно право в Париж от 1982 г., Международния океанографски институт в Малта от 1969 г., на научния му съвет от 1981 г. и негов зам.-председател от 1995 г.; Секцията по социология на международните отношения в Международната социологическа асоциация и неин зам.-председател в периода 1972-77 г.; Института по международно право в Брюксел от 1979 г.; Независимата световна комисия за океаните в Лисабон от 1995 година. От 1957 г. е консултант по международноправни въпроси при МВнР.

Проф. Янков представлява страната ни в редица международни организации и конференции: Комитета на ООН за мирно използване на морското дъно и негов зам.-председател (1968-73 г.); Международната морска организация, като председателства Осмата асамблея през 1973-74 г. в Лондон; Третата конференция на ООН по морско право и председател на Третия є комитет на всички сесии през 1973-82 година. От 1 октомври 1996 г. е член на Международния трибунал по морско право в Хамбург и на редица други международни организации. Бил е гост-професор в университети във Вирджиния, в Ню Йорк, Южна Каролина, Кеймбридж и Оксфорд, чел е лекции в Гърция, Швеция, Перу и в други страни.

Член-кореспондент проф. Александър Янков е един от основателите на Българската асоциация по международно право през 1962 г. и неин несменяван председател от 1982 година. Председател е на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) от 1994 година.

Носител е на ордени „Кирил и Методий” I ст., „Народна Република България” I ст., „Стара планина” I ст., на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на редица други отличия. 

  СВАЛИ PDF   Други статии по темата
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ