ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА

България, балканите и света  

Президентската кампания е преполовена. Още не са почнали дебатите между основните играчи, но от интервютата им пред медиите вече се избистрят акцентите на линията на вътрешната и външната политика, която ще следват, ако бъдат избрани. Доколкото президентът е почти толкова важен фактор в международните ни отношения, колкото са и Парламентът и Правителството,  нас повече ни интересува погледът на кандидатите за „Дондуков“ № 1 към света. „Поверителни хроники“ внимателно ще следят и своевременно ще информира своите читатели как ще еволюират техните възгледи в тази посока до края на кампанията.

Картината на участниците е много пъстра, в състезанието са се впуснали политици, военни, учени, общественици, чалга певици и дори наместникът на бог Тангра на земята, и трудно може да бъде обхваната изцяло. Затова ние по-внимателно ще следим играчите, които имат някакви реални шансове да станат президенти или поне да стигнат до балотаж.

Те са, по наше мнение, четирима души: Румен Радев, Анастас Герджиков, Лозан Панов и Мустафа Карадайъ. В основните насоки на външната ни политика те имат сходни позиции-неизменна евроатлантическа ориентация и  стабилно членство в Европейския съюз и НАТО, затова за нас са по интересни  нюансите. Единственият сериозен играч, който би следвал противоположна  посока на международната арена, ако бъде избран за президент, е Костадин Костадинов, затова ще следим и него.

Първите трима кандидати от нашата мини-листа са издигнати от  инициативни комитети. Но партиите, които ги подкрепят, дават сериозна индикация за външнополитическите приоритети на потенциалните бъдещи президенти. Зад Румен Радев застанаха Българска социалистическа партия, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ. Ние идваме“. Анастас Герджиков го подкрепят ГЕРБ, СДС и Българския земеделски съюз. Лозан Панов е фаворитът на „Демократична България.“ Останалите двама-Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов са издигнати от партиите, на които са лидери: Движението за права и свободи и „Възраждане.

Румен Радев изкара един президентски мандат, затова при него международните приоритети са най-ясни. Основният е да бъде  установена единна национална позиция по всички външнополитически проблеми, ясно дефинирана между основните играчи: Парламент, Президент, Правителство. Той е за активизирането на ролята на България в Европейския съюз и особено в НАТО. По актуалния проблем за „Зелената сделка“, Радев е нашите централи на въглища да спрат да работят едва след 2036 година. За отношенията ни с Република Северна Македония Радев смята, че имаме интерес съседката ни да бъде приета в Европейския съюз, да паднат границите помежду ни и да развиваме икономическо и културно сътрудничество. Но РСМ трябва да спре с езика на омразата,  с  насаждането на антибългарски дух. Да сложи край на опитите  за фалшифициране на общата ни история, на процесите на  дебългаризация и унищожаване на българското културно наследство.

Ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, професорът по антична литература Анастас Герджиков разчита на приемственост в българската външна политика. Той няма да настоява да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция и да бъдат узаконявани гей-браковете. Ще подкрепи желанието на РСМ да стане член на Европейския съюз, но очаква съседите ни да започнат да изпълняват Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между нашите две страни. По отношение на „Зелената сделка“ Герджиков смята, че за нас са важни хората и техните работни места, а не флиртът със зелените идеологии.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов смята първо да разговаря с македонските граждани, да види какви са настроенията сред тях и едва тогава да си състави позиция по отношенията между двете страни. Това е и единственият външнополитически приоритет, изразен досега от Лозан Панов.  

Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ потвърждава, че ще продължи да се бори за разширяване на Европейския съюз и с държавите от Западните Балкани. Той смята, че уникалният български модел за толерантност и заедност може да служи за пример на Балканите за преодоляване на различията, натрупани от дълги исторически наслоения и тлеещи етнически конфликти.  

Костадин Костадинов иска незабавна промяна на евроатлантическата ориентация на България и излизане от Европейския съюз и НАТО. Той е за абсолютен неутралитет на страната.  

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ