ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

ЕРДОГАН СЕ НАМЕСВА В БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ

България, балканите и света  

Автор: Калин Тодоров

 

Десетки разгневени хора се събраха вчера пред посолството на република Турция в София. Те протестираха срещу намесата на президента Тайп Ердоган в нашите избори. Митинги имаше в Стара Загора и на други места в страната.

На брифинг в Министерството на вътрешните работи, служебният министър Бойко Рашков обяви, че цялостното поведение на турската държава преди и по време на вота може да се тълкува като сериозна намеса в изборния процес и във вътрешните ни работи. Посланикът на югоизточната ни съседка Айлин Секизкьок бе извикана във Външното министерство. Тя беше призована турските институции и официални лица да се въздържат от пропагандни действия и политически послания с предизборна агитация и призиви за гласуване за определена политическа партия у нас.

Дали всичко това има основания?

За парламентарните ни избори през юли в Турция бяха гласували 29 609 наши съграждани. Само четири месеца след това те вече са 87 740 души. Увеличението е с близо 300 процента. Това са повече от една четвърт от всички гласове, подадени за Движението за права и свободи. 14 от всичките 34 депутати на Движението са избрани с гласовете от Турция.

Това стана възможно само и единствено заради намесата в изборния ни процес на турските власти: Повече от 60 хиляди наши сънародници, заселили се в Турция, пристигнаха в България с автобуси, платени от хората на Ердоган. Те  гласуваха под команда; В Измир и другаде, платени емисари са агитирали от врата на врата нашите съграждани, за кого да пуснат вота си; Хора са заплашвани, че дори могат да попаднат в затвора, ако не гласуват „правилно“.

„Хайде на урните. За пръв път турчин е кандидат за президент на България“, под това заглавие вестник „Хюриет“ информира за нашите избори. Телевизията „TRT“ излъчи материала „Турчин е нашият кандидат за президент“, който започна с ретроспекция на „Възродителния процес“. Телевизия Хабертюрк постави акцент върху етническата принадлежност кандидатите, под заглавието „Турчин в изборната надпревара за президент“.  В интервю за Анадолската агенция заместник-председателят на „Балканската конфедерация на румелийските турци“ Зюрфетитин Хаджъоглу призова „Турските гласове-за турците“.

Засиленият интерес на президента Тайп Ердоган към вътрешните ни работи беше демонстриран още на 12 декември 2020 година, когато той отправи видеообръщение към Десетата национална конференция на ДПС. Ясен сигнал към нашите сънародници отправи и лидерът на ДПС Мохамед Карадайъ по време на срещата му с Тайп Ердоган:  „Турция е нашата майката родина.“

Според български журналисти, с проектите „Касим Дал и Лютви Местан“, Ердоган се е опитал да завладее нашия Парламент. Дали сега не прави същото и с Президентството? Как би реагирал той, ако България използва така  гласовете на нашите сънародници в Турция?

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ