ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Изказване на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България, по време на Откриването на Българското председателство

Българско председателство на Съвета на ЕС 2018  

 

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми господин президент,

Уважаеми председател на Европейския парламент г-н Таяни,

Уважаеми председател на Европейския съвет, г-н Туск,

Уважаеми председател на Европейската комисия, г-н Юнкер,

Господа министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми дами и господа, Уважаеми гости,

 

За мен е изключително удоволствие да приветствам всички Вас по повод официалното откриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС – единадесет години след присъединяването на страната ни към Съюза на 1 януари 2007 г. За нас това е чест, но и голяма отговорност.

Позволете ми да изразя увереността си, че през следващите шест месеца България ще се докаже като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Европа.

Като председател на българския парламент подчертавам, че всички ние – народните представители, ясно съзнаваме значението на Парламентарното измерение – съществен и неделим елемент от нашето първо председателство. Имаме политическата воля да продължим да насърчаваме българското правителство в неговата роля на честен и неутрален посредник между държавите-членки на ЕС да постига конкретни резултати по стратегическите европейски приоритети – както в рамките на 6-месечния период на Председателството, така и в контекста и 18-месечната политическа програма на Триото Естония-България-Австрия.

Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС предоставя възможност за активно участие на народните представители  в дискусиите по актуални въпроси от Европейския дневен ред. Ще обменим добри институционални практики между всички национални парламенти в ЕС и Европейския парламент и ще осъществим парламентарна дипломация на най-високо ниво. За да се увенчаят с успех нашите усилия, разчитаме на тясното сътрудничество с европейските институции и останалите държави-членки.

Нека да припомня, че именно на сградата на парламента е изписан девизът, избран за мото на нашето председателство: „Съединението прави силата”.

Българското Парламентарно измерение ще следва водещия принцип на Председателството за единство и солидарност по пътя на ориентирани към бъдещето реални резултати.

Скъпи колеги и гости, уверявам Ви, че през идните месеци ние, българските народни представители, ще насърчим ефективното и интензивно междупарламентарно сътрудничество и ще дадем своя ценен принос към формирането на ключовите общоевропейски политики.

Искрено вярвам в успеха на Първото Българско председателство!

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ