ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Изказване на Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, по време на Откриването на Българското председателство

Българско председателство на Съвета на ЕС 2018  

Уважаеми г-н президент,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми г-н председател Туск,

Уважаеми г-н председател Таяни,

Дами и господа,

Добър вечер!

 

За мен е изключително удоволствие да бъда тук във великолепния Народен театър за откриването на първото българско председателство. Всички очаквахме този момент: уверен съм, че българите си спомнят часовниците навсякъде из София, отброяващи дните до приемането на страната в ЕС.

Преди единадесет години – през 2007 година – България се присъедини към европейското семейство. Но процесът започна много преди това. Аз лично се чувствам малка част от забележителния европейски път на България от момента, в който подписах Договора за присъединяване през април 2005 година, когато бях министър-председател на Люксембург и бяхме Председатели на ЕС.

Спомням си и друг момент от онзи ден: В Люксембургското абатство чух за първи път космическата „Мистерия на българските гласове“. Те буквално пропътуваха в космоса с поставянето на запис на тези неповторими гласове в космическата сонда US Voyager през 1977 година. Това само по себе си е невероятно постижение. Въпреки това, не знам дали е имало някой в космоса, който да ги чуе! А сега, имате потенциална аудитория от 500 милиона души. В това отношение, българският глас ще бъде чут ясно и отчетливо в Европа – тази вечер и през идните шест месеца.

България е страна, към която храня чувство на специална привързаност – към нейния народ, нейната култура, към шопската салата и луканката.

Вашето Председателство се случва в критичен момент, когато Европейският Съюз трябва да доведе до успешен край много на брой инициативи за гражданите ни и да очертае бъдещето на Съюза.

Не мога да се сетя за по-подходящ човек от приятеля ми Бойко, който да поведе Европа напред и да спомогне за изграждането на мостове в Съюза ни и извън него. Уверен съм, че ще успее с всички сили – защото е силен и отдаден европеец.

Можете да разчитате на нас. Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е в еврото. Комисията ще подкрепя България – Съединението прави силата и, благодарение на силата, ще пребъдем.

Успех и на добър час през идните шест месеца.

Благодаря!

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ