ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Изказване на Румен Радев, президент на Република България, по време на Откриването на Българското председателство

Българско председателство на Съвета на ЕС 2018  

Уважаеми господин председател на Европейския парламент,

Уважаеми господин председател на Европейския съвет,

Уважаеми господин председател на Европейската комисия,

Уважаема госпожо председател на НС на РБ,

Уважаеми господин министър-председател,

Ваши превъзходителства,

дами и господа,

 

От 1-ви януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит. На Балканите знаем, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „съединението прави силата“.

България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между няколко религии. Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитите страни в съюза, навремето спаси своите евреи в най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство.

Поемаме председателството в труден за съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на съюза. Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии. В едно съм убеден - когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

Вярвам, че през следващите шест месеца всички вие, нашите гости от Европа, ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви на България. Особено в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколко стотин метра една от друга. Това е историческа даденост, която ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме.

Добре дошли!

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ