ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Българското председателство на Съвета на ЕС беше официално открито с родна класика, фолклор и европейска музика в Брюксел

Българско председателство на Съвета на ЕС 2018  

Българското председателство на Съвета на ЕС беше официално открито в центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел с концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор „Ваня Монева” с диригент Ваня Монева и със специалното участие на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов. Програмата включваше произведения от родната класика и фолклор и от европейската музика.

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът за Българското председателство Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов, представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци.

„Българското председателство е важно не само за българите и Балканите, а за цяла Европа“, заяви примерът Бойко Борисов. Той посочи, че сме готови да се обърнем към предизвикателствата пред Съюза обединени, както е и мотото на страната ни и на Председателството, и това ще ни даде сила.

В изказването си държавният глава Румен Радев подчерта, че именно пространства като „Бозар” ни напомнят, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна.

Министър Павлова приветства присъстващите с думите, че говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура.

„Председателството за нас българите не е просто ротация, не е просто излизане под прожекторите, а е въпрос на чест, на сбъдната мечта. Надявам се тази вечер всички да усетят частица от нашия дух, светоусещане, талант“, заяви министърът на културата Боил Банов.

Специално приветствие отправи и генералният директор на „Бозар” Пол Дюжарден.

 

Държавният глава Румен Радев: Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да ѝ вярват и да я подкрепят

Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни. Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествения концерт, с който в Брюксел се отбеляза официално откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС. Спектакълът се състоя в Центъра за изящни изкуства BOZAR.

В изказването си държавният глава припомни как е създадена уникалната сграда на BOZAR, като отбеляза, че историята й е “урок по Европа“: След Първата световна война архитектурната забележителност е изградена със спомоществования от ценители на изкуството след отказа на правителството да финансира проекта на белгийския архитект Виктор Орта. „Може би тогава, повече от всякога, европейците са съзнавали, че изкуството е лек за раните от войните. Днес, когато бизнес-сградите в Брюксел се множат, това пространство се превръща в оазис. Защото тъкмо BOZAR ни напомня, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна“, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава изтъкна, че обединена Европа е гарант за мира и прогреса, а културното наследство прави континента уникален.

„Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да ѝ вярват и да я подкрепят“, призова президентът Радев, като даде пример с друг момент от историята на BOZAR, когато е решено името на комплекса да се изписва с пет букви вместо първоначалното наименование на френски език с девет букви и един знак.

Премиерът Бойко Борисов: България е неформалният лидер на Балканите


Премиерът Бойко Борисов произнесе реч в Брюксел, където присъства на официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Външната дипломация на ЕС се провали и оттам дойде проблемът с мигрантите. Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност. Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в България. Прибираме ги, те пак бягат. Другият въпрос за релокацията е да направим затвори, това обаче няма как да стане заради хумаността. Това каза премиерът Бойко Борисов в речта си за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС в Брюксел.

"Истината е, че войните, които се проведоха, донесоха огромни щети. Външната ни дипломация се провали в цялата си част - милиони жертви, опустошени държави.  Ако тук ни целят с ракети сега, и ние ще бягаме. Провалът ни е във външната политика, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа. Това са истините и до този момент никой не е могъл да ме обори", каза още Борисов.

"България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди вляха, а ефектът е много малък? България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо", заяви премиерът. "И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте".

"Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони. Много неща в Турция не ни харесват, много от тях са в пълен разрез с нашите ценности, но без тях не можем да се справим с миграцията", обясни премиерът.

"Терминът "Западни Балкани" не го харесвам много, защото Балканите сме едни. Докато не се реши проблемът с името, Македония не може да тръгне към ЕС. Без Косово, без Сърбия - няма как да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачич им благодаря, че успяха да успокоят ситуацията след стрелбата в Косовска Митровица. Това показва зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина днес е спокойна, утре може да стане война. България е единствената, която няма нерешен проблем на Балканите", коментира Борисов.

"Неслучайно сме неформалният лидер на Балканите, за да може да моделираме ситуацията. В момента мисля, че можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор", заключи той.

"Ще бъда много щастлив, ако проработи коридор номер 9, който идва от Финландия и стига до Истанбул. Бизнесът ще спечели, това са ареалите, най-добри за животновъдство и стопанство, прекрасни места за зелени енергии. Ако не стъпим ние там с цялата си любов към тези държави, младите и квалифицирани хора ще напуснат България. Когато напускат младите, остава по-възрастно население, пенсиите стават ниски, идват популисти с неизпълними обещания", каза още той.

"В България има мюсюлмани, ние сме рядък пример за толерантна държава. Такъв пример могат да бъдат и Балканите", заключи премиерът.

 

Премиерът Бойко Борисов: Не е справедливо Европа да не допуска България в Шенген!

Европа да спре да си измисля мотиви, които ги няма, за да не допуска България в Шенген, при положение че страната има най-добре пазената граница в Европа. Това призова в реч в Брюксел на конференция, организирана от фондация "Ханс Зайдел", премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че това не е справедливо, а и ЕС все по-трудно намира мотиви за отказ, защото такива няма.

Борисов посвети основната част на речта си на проблема с миграцията, като подчерта, че тази тема буквално "цепи Европа" и е причина за обиди между министри, каквито той самият не си е представял, че могат да се изрекат. Българският премиер припомни, че още преди три години е дал рецептата за решаване на проблема, но никой не го е послушал.

Според него ефект може да има, ако границите на ЕС се затворят и всички мигранти минават през контролно-пропускателни пунктове, където се прави пресяване на тези, които бягат от война, и останалите - емигриращи по икономически причини. Първите трябвало да бъдат настанени в лагери максимално близко до техните държави, за да се върнат, когато войната свърши. Икономическите мигранти пък можело да влязат в европейските страни само ако някой ги иска,иначе и тяхното място било в лагерите.

Борисов обяви, че данъкоплатците в ЕС плащат за това, което САЩ, Русия, Китай и Турция, водени от своите геополитически интереси, са предизвикали в Сирия, Либия и Афганистан. Той добави, че впоследствие европейската дипломация се е провалила напълно.

Българският премиер посочи, че арабската пролет е станала европейска зимаи е нанесла огромни щети. Борисов каза още, че успешното справяне с кризата с мигрантите не е възможно без споразумението с Турция, за спазването на което ЕС плаща, както и споразумение с Италия.

В частта от речта си, посветена на ситуацията на Балканите, българският премиер подчерта, че са възможни два пътя. Първият е да бъдат оставени Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия да си откъснат толкова влияние, колкото могат на база религия, а другият е да се ускори процеса по присъединяване към ЕС на страните от Западните Балкани.

 

Президентът Румен Радев благодари на сънародниците ни в Брюксел, че пренасят в сърцето на Европа българската идентичност, култура и духовност

Българската общност в Белгия присъства не само символично в обществения живот на страната. Вие пренасяте в сърцето на Европа нашата идентичност, вековна култура, традиции и  духовност. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Брюксел с представителите на българската общност в Белгия. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Срещаме се с нашите сънародници, където и да отидем по света. Това е не само наше задължение, но и огромно удоволствие, защото вие сте най-добрите ни посланици по света“, подчерта държавният глава.

По думите на президента тази година е белязана от Българското  председателство на Съвета на ЕС, а това означава неминуемо и фокусиране на вниманието върху България – освен върху политическите процеси, дебати и административните формалности, но и върху нашите традиции и  история. „Заедно с вас носим призванието да покажем най-доброто като българи и европейци“, посочи президентът.

Държавният глава благодари на сънародниците ни и на културните организации в Белгия, на Българската православна църква, на най-старото българско училище „Пейо Яворов“, на училищата в Гент и Антверпен, както и на фолклорните танцови състави, за последователните им усилия за съхраняване на българщината.

В отговор на въпрос за предстоящите събития в страната ни, свързани с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, държавният глава посочи, че по повод националните чествания на Трети март предстои посещение в България на руския патриарх Кирил.

Запитан за геополитическите измерения на Европейската сигурност, президентът Радев подчерта, че освен мерките за сдържане и изграждане на отбранителни способности, Европа трябва да води диалог с големите си съседи - и с Русия, и с Турция. Държавният глава подчерта, че приветства този диалог, както и редица европейски лидери. „Не трябва да търсим конфронтацията, трябва да търсим къде са конфликтните отношения и проблемите, да ги решаваме чрез диалог, да намаляваме риска, за да гарантираме мирна и стабилна Европа“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за създаването на мащабна интернет-платформа, която да свързва България и сънародниците ни зад граница, вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че за нейното изграждане разчита на подкрепата на създадения Обществен съвет при президентската институция, на университетски преподаватели, членове на БАН, журналисти и общественици. „Разбира се, стъпваме на стратегията, която вече е била приета от българската държава преди повече от две години и половина, защото смятаме, че добрите неща, които са направени не бива да бъдат забравени, а да бъдат надграждани“, добави вицепрезидентът.

 

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ