ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Европейският съюз, Русия и случаят “Скрипал”

България, балканите и света  

Няколко държави отказаха да изгонят руски дипломати и причините за това са различни, показва проучване на EU Observer.

До този момент само няколко страни от общността отказват да експулсират руски дипломати. Това са Австрия, България, Кипър, Гърция, Люксембург, Малта, Словакия, Словения и Португалия.

Всички те изразяват солидарност с Великобритания, но имат и своите причини да не се присъединят към общата вълна. Какви са причините, става ясно от проучване на EU Observer.

Лисабон например иска реакция на ниво ЕС, а не двустранни ходове или мерки, предлагани от някакви фракции от държави в рамките на общността. "Това е ефективният отговор предвид сериозността на сегашната ситуация", казват от външното министерство на страната.

В началото на седмицата говорител на Европейската комисия (ЕК) заяви в брифинга в Брюксел, излъчен във видеосистемата на Комисията, че реакцията на членовете на общността за случая "Скрипал" е координирана по време на заседанието на лидерите. Всяка държава обаче сама решава какви стъпки да предприеме.

Малта и Люксембург пък се притесняват, че имат толкова малки по численост мисии в Москва, че с изгонването на дипломат и ответна реакция на Русия, дипломатическите отношения с Русия на практика ще бъдат прекъснати.

Правителството в Люксембург иска първо да изчака и заключенията от проверката на случая, допълва още говорител на външното министерство пред изданието.

Словакия все още обмисля какви ходове да предприеме в този случай. Словения пък е на мнение, че е твърде рано за реакция, защото първо трябва да бъдат изяснени подробностите около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

При други държави пък има дългогодишни връзки с Русия. Една от тях е Австрия и по-точно коалиционният партньор на управляващите - крайнодясната Партия на свободата. Тя има подписано споразумение за сътрудничество с управляващата "Единна Русия".

В официално изявление на правителството се казва още, че Виена иска да запази неутралитет в тази ситуация и да гради мостове между Изтока и Запада. "Искаме да оставим отворени каналите за комуникация с Русия", пише още в съобщението.

България също е посочена от EU Observer като близка на Русия страна, цитирайки бизнес отношенията ни с руски фирми. Официално София посочва, че иска да запази неутралитет като страна ротационен председател на ЕС.

Гръцкото Министерство на външните работи не е отговорило на запитването на изданието. В управлението обаче също присъства крайнодясна, свързана с Русия партия - "Свободните гърци". В предишни изявления от партията са казвали, че никога няма да наложат санкции срещу постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Атина иска и повече доказателства за случая в британския град Солсбъри.

Близките връзки често са свързани и с икономически интереси. Не е странна реакцията на Кипър, в чиито банки стоят милиарди евро руски капитали. Страната, както и Малта, продаде и хиляди паспорти на руски граждани, посочват от EU Observer.

Обикновено в списъците с близките приятели на Русия е и Унгария. Страната е и икономически обвързана с Москва - планира да изгради два ядрени реактора с помощта на руската страна. Будапеща обаче изненадващо се присъедини към страните от ЕС, които изгониха руски дипломати.

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ