ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
  • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО КЛЮЧОВА ДУМА
    • ТЪРСЕНE ПО БРОЙ
    • ТЪРСЕНE ПО АВТОР
    • ТЪРСЕНE ПО ТЕМА

Валентин Радомирски: привикването на посланика ни от Русия показа колеблива позиция (БНР, Хоризонт, „12+3”)

България, балканите и света  

 

Интервю на Петър Волгин с Валентин Радомирски и Валерий Тодоров

 

Българското правителство показа колеблива позиция с привикването на посланика ни в Русия в София. Това е мнението на дипломата Валентин Радомирски. В предаването „12+3“ на „Хоризонт“ той припомни:

„Само ден преди това се твърдеше, че няма да гоним, фактически няма, и че сме отказали общо взето, подлагайки на съмнение твърденията на Великобритания, да се присъединим към инициираната от Тереза Мей акция. Сега по този начин показваме солидарност. За мен това означава, че е имало доста голям натиск, за да се направи този ход, който всъщност е компромисен между предишните заявления и това, че ние все пак трябва да покажем някакъв съюзнически ангажимент. Натискът е бил от тези, които досега го направиха, тези, които продължават да твърдят, че случаят „Скрипал“ е всъщност сериозно нарушение на международното право. За мен въвеждането на презумпцията за виновност, вместо обратното, е рязко нарушаване на правилата на досега установения международен ред“.

Очевидно определени сили, които седят зад НАТО и ЕС, бяха смутени от протичащите, главно в САЩ, процеси, смята Радомирски и направи аналогия с процесите в САЩ по време на перестройката в Съветския съюз:

„Ожесточена борба в елита с всички видове компромати, отстраняване на възлови фигури от властта и неизвестни за обществото резултати, дори в краткосрочна перспектива“. 

Според него случаят „Скрипал“ е само повода за засиленото напрежението между Запада и Русия: "С кого ще играе Русия е главният въпрос в новия международен ред, който се очертава в бъдеще. Тук има много сценарии. Убеден съм, че в момента във всички държави на Запад, елитите трескаво чертаят новите карти за сферите на влияние". В този смисъл журналистът Валерий Тодоров смята, че България може да се окаже фронтова държава. Радомирски коментира:

"Това може да се окаже най-критичният момент в историята на българската държава - когато двете регионални сили, които са най-близо до нас, могат да имат помисли за осъществяване на техни национални интереси, които са в наша вреда. Ние тогава ще трябва да разчитаме на съюзници, които са доста далече от нас. Това е плашеща история и която трябва да бъде разработвана. За съжаление, моето виждане е, че такива сценарии не се разработват или не се разработват сериозно с дългосрочно виждане и какви мерки трябва да се вземат".

Тодоров прогнозира, че е възможно да бъдат предприети някакви „асиметрични мерки“. Той добави:

„В момента не виждам причини Русия да реагира спрямо България по-остро. Така или иначе ние проявяваме акт на солидарност. Въпросът е, че досега няма убедителни доказателства какво точно се случва. Смятам, че Великобритания, която реши да напусне ЕС, не беше достатъчно коректна да поиска европейска солидарност в момент, в който по нейна преценка тя е застрашена, защото е извършено покушение на нейна територия. Досега никой не видя нито следи, нито убедителни доказателства. Даже презентацията, която беше направена на пресконференцията, беше казано, че е от висока степен на вероятност – с тази презентация се стига до виновност без всякакво съмнение. Ако тези доказателства, които са предоставени на 80 високопоставени посланици във Великобритания, все пак се предоставят на по-широката общественост – ще получим по-висока увереност за това, че се предприемат адекватни действия. Не мога да разбера дали влизаме в нова Студена война или само сме издържали паузата от предишната“.

Журналистът подчерта, че САЩ не много убедително са застанали зад Великобритания. Според него Великобритания е между два „тежки камъка“ – от една страна тя излиза от ЕС, от друга – това съвпада с момент, в който основният й съюзник – САЩ, се затварят в себе си и започват да преразглеждат поети ангажименти. Според Тодоров, именно от тук идват и съмненията за достоверността на всичко, което се случва. 

Валерий Тодоров отбеляза, че се засилват противоречията между държавите, които са ни съседи: "Това е фактор, който ще притиска нашата дипломация и политици да вземат по-бързи решения". 

 
НАЧИНИ ЗА ПЛАЩАНЕ